Dit betekent het CVB voor jou als Aangever (douaneagent/importeur) Containerterminal Ferryoperator Importeur (niet-aangever) Rederij/Cargadoor Vervoerder

Wat betekent het CVB voor jou als aangever?

Wat moet je doen voor het CVB?

  • Je werkproces verandert. Een nadere aangifte kan pas bij aankomst schip

  • Ketenafstemming zorgt voor juiste, tijdige informatie

  • Dringend advies: werk met voorafaangiften

  • Contact je softwareleverancier om het aanbrengbericht te automatiseren. Dit voorkomt extra handelingen en 24/7 werken

Wat levert het CVB je op?

  • Lading gaat altijd snel door de Nederlandse havens

  • Vermindering van je administratieve lasten

  • Beperking van je financiële risico’s

Als douane-expediteur of importeur ben je verantwoordelijk voor correcte nadere aangiften. Vanaf de invoering van het CVB accepteert de Douane je nadere aangifte pas bij de aankomst van het schip (ATA). Eerdere indiening betekent afkeuring. De gegevens op de nadere aangifte – B/L en gewicht – moeten bovendien overeenkomen met de Aangifte voor Tijdelijke Opslag (ATO) van de rederij / cargadoor. Na de check hierop geeft de Douane toestemming voor vertrek van de terminal. Mismatches worden op die manier voorkomen.

Werk met voorafaangiften + automatisch aanbrengbericht

Voor onveranderd snel vervoer door de Nederlandse havens adviseren wij dringend om vanwege het CVB te gaan werken met voorafaangiften. Zo voorkom je langere statijden op een terminal, opstoppingen bij het afhalen en/of extra kosten. De Douane verstrekt na een voorafaangifte al vóór de aankomst van het schip het MRN. De verplichte Portbase-voormelding voor het ophalen van lading bij de terminal (de Melding Import Documentatie) kan op die manier tijdig gebeuren. Vervoerders ervaren geen vertraging.

Klik op de afbeelding voor een vergroting

Automatisch aanbrengbericht voorkomt extra handelingen

Een voorafaangifte bevestig je bij aankomst van het schip (ATA) of het losmoment met een aanbrengbericht. Dit aanbrengbericht kun je eenvoudig automatiseren. Vraag je IT-afdeling of softwareleverancier om hiervoor in je douanesoftware een van de triggers van Portbase in te bouwen voor de ATA of de losbevestiging. 24/7 gaat je aanbrengbericht dan automatisch zonder handmatige handeling naar de Douane. De lading kan direct de terminal verlaten.

Optimale ketensamenwerking vereist

Het CVB maakt het nog belangrijker dat je als aangever op het juiste moment beschikt over de correcte gegevens voor je nadere aangifte. De informatie in de ATO is hierbij voor de Douane altijd leidend. Goede afstemming hierover met de rederij, cargadoor of ferryoperator zorgt dat lading steeds onveranderd snel door de haven gaat. De correcte gegevens vind je ook altijd in de service Cargo Controller van Portbase. Met de juiste aanpak worden zendingen die na 90 dagen nog openstaan op een ATO echt een uitzondering. Dit scheelt veel uitzoekwerk door douanevragen en voorkomt boetes en belastingnaheffingen.