Dit betekent het CVB voor jou als Aangever (douaneagent/importeur) Containerterminal Ferryoperator Importeur (niet-aangever) Rederij/Cargadoor Vervoerder

Wat betekent het CVB voor jou als importeur?

Wat moet je doen voor het CVB?

  • Het importproces verandert. Een nadere aangifte kan pas bij aankomst schip

  • Ketenafstemming zorgt voor juiste, tijdige informatie

  • Vraag je douaneagent vooruit te werken via voorafaangiften

  • Stimuleer je douaneagent te werken met een automatisch aanbrengbericht. Dit voorkomt extra handelingen en onnodige vertraging

Wat levert het CVB je op?

  • Lading gaat altijd snel door de Nederlandse havens

  • Via Cargo Controller volg je de lading op de voet

Vanaf de invoering van het CVB kan jouw douaneagent je nadere aangifte pas bij de Douane indienen bij de aankomst van het schip (ATA). Eerdere indiening betekent afkeuring. De gegevens op de nadere aangifte – B/L-nummer, gewicht – moeten bovendien overeenkomen met de Aangifte voor Tijdelijke Opslag (ATO) van de rederij / cargadoor. Na de check hierop geeft de Douane toestemming voor vertrek van de terminal. Mismatches worden op die manier voorkomen.

Vraag je douaneagent te werken met voorafaangiften + automatisch aanbrengbericht

Voor onveranderd snel vervoer door de Nederlandse havens adviseren wij dringend om vanwege het CVB te gaan werken met voorafaangiften. Zo voorkom je langere statijden op een terminal, opstoppingen bij het afhalen en/of extra kosten. De Douane verstrekt na een voorafaangifte al vóór de aankomst van het schip het MRN. De verplichte Portbase-voormelding voor het ophalen van lading bij de terminal kan op die manier tijdig gebeuren (de Melding Import Documentatie). Vervoerders ervaren geen vertraging.

Klik op de afbeelding voor een vergroting

Automatisch aanbrengbericht voorkomt extra handelingen

Een voorafaangifte bevestigt je douaneagent bij aankomst van het schip (ATA) of het losmoment met een aanbrengbericht. Door in zijn douanesoftware een van de triggers van Portbase in te (laten) bouwen voor de ATA of de losbevestiging, is dit aanbrengbericht eenvoudig te automatiseren. 24/7 gaat het aanbrengbericht dan automatisch naar de Douane. Jouw lading kan altijd meteen de terminal verlaten.

Optimale ketensamenwerking vereist

Het CVB maakt het nog belangrijker dat je douaneagent op het juiste moment beschikt over de correcte gegevens voor je nadere aangifte. De informatie in de ATO is hierbij voor de Douane altijd leidend. Goede afstemming hierover tussen hem en de rederij, cargadoor of ferryoperator zorgt dat lading steeds onveranderd snel door de haven gaat. De juiste gegevens vindt je douaneagent ook altijd in de service Cargo Controller van Portbase.  Ook kun je via deze service je lading op de voet volgen.