Container Vrijgave Bericht – kijk wat er verandert voor uw invoeraangifte
Vanaf oktober 2021 werkt de Douane met het zogenoemde Container Vrijgave Bericht (CVB). U mag dan pas invoeraangifte doen ná aankomst van een schip in een Nederlandse haven. Dit geldt niet alleen voor containers, maar voor álle lading over zee. Europese regels staan eerder invoeraangifte doen niet meer toe.
Wat betekent het Container Vrijgave Bericht voor mij?
De komst van het CVB heeft belangrijke gevolgen voor u.
- U mag pas invoeraangifte doen ná aankomst van het schip.
- U kunt wél voorafaangifte doen. Werken met een voorafaangifte is sneller en efficiënter: zendingen lopen dan geen vertragingen op. Direct ná uw voorafaangifte krijgt u een MRN-nummer. Hebt u een AEO-vergunning? Dan laten we u meteen weten of uw zending gecontroleerd wordt.
We controleren of u niet te vroeg aangifte doet en vergelijken de gegevens met de aangifte voor tijdelijke opslag (ATO). Doet u te vroeg aangifte, of wijken het gewicht of de gegevens van de bill of lading (B/L) af van de ATO? Dan krijgt u een foutmelding en wordt uw aangifte afgekeurd. Ná verificatie van de aangifte krijgt u bericht vanuit AGS, daarna kunt u de zending ophalen bij de terminal.
Met een voorafaangifte loopt uw zending geen vertraging op
U doet voorafaangifte voordat het schip aankomt in een Nederlandse haven. Met een voorafaangifte versnelt u de logistieke keten.
Zo werkt het:
- voorafaangifte doen in AGS
- voorafaangifte bevestigen: uw voorafaangifte bevestigt u met een aanbrengbericht. Uw aanbrengbericht kunt u ook automatisch versturen. Neem hiervoor contact op met uw softwareleverancier.
Als u geen voorafaangifte doet, kunt u pas aangifte doen als het schip in de haven is. U kunt uw zending dan niet meteen ophalen bij de terminal.
CVB in 4 stappen
We voeren het CVB stapsgewijs in. Plateau 1 begint 4 oktober 2021: vanaf dan vergelijken we uw invoeraangifte met de aangifte voor tijdelijke opslag. U mag pas invoeraangifte doen ná aankomst van het schip. In 2022 breiden we het CVB verder uit. We gaan dan ook transitaangiften vergelijken, bruto gewichten nog nauwkeuriger controleren en aangevers informeren over onze bevindingen met het Goederen Status Informatiebericht. Gaat een volgende fase van start? Dan informeren we u hierover op deze pagina.
Meer weten?
Samen met Portbase en de koepelorganisaties hebben we de website ‘Voorbereid op het CVB’ gepubliceerd. U leest er alles over het CVB en ziet de veelgestelde vragen. En vindt er onze presentatie over het CVB als download. Of luister naar de podcast van Beurtvaartadres.
Onderhoud aan Invoeren in de EU, Uitvoeren uit de EU en Opslag (AGS) op woensdag 13 oktober
/0 Reacties/door EliseStoring in AGS (CVB) is opgelost
/0 Reacties/door EliseProbleem met afkeuring vooraf (onvolledige) aangifte (D en E) in AGS (CVB)
/0 Reacties/door Elise